Jesen, dvije tisuće i šesnaesta godina nove ere. Dolazak iz sjene. Na jednoj strani već višestruko opjevani i medaljom okrunjeni starosjedioci, a na drugoj možda i najbrucoškija od svih brucoških ekipa koje su zaigrale ligu. Labuđi pjev Ivana Čilića i Josipa Vuksana je toga dana dao nagovještaj o kakvim se nebrušenim dijamantima radi. Pitka, zrela i tečna igra dovela ih je na prvo mjesto grupne faze, ali izgleda da tko visoko leti, nisko pada, pa se tako liga za prvaka pokazala kao preveliki zalogaj. U playoff su morali sa nezahvalne, osme pozicije što ih je koštalo ispadanja uz neriješeni rezultat, iako su po mom skromnom mišljenju te sezone komotno mogli do samoga kraja.

Neriješeni rezultat kao da im je postao trademark jer su u narednoj sezoni, u sedam kola prve faze uspjeli čak 5 utakmica završiti podjelom bodova, te se tako strmopizditi ravno u ligu za ostanak. Nepokolebljivi kakvi jesu, dohvatili su prvo mjesto, ali u osmini finala ponovno prdnuli u rosu visokim porazom od Adacte.

Čini se da im epitet Brainless sasvim dobar stoji jer su, umjesto da iz prve dvije sezone izvuku nekakvu pouku i izgrade barem trunku iskustva, odlučili ostati u mjestu, na vrhu začelja. Gdje je nekoć bila pitoreskna i publikomamljiva igra sad je beskrajno kruženje i igra na centru, gdje je nekoć bila kombinatorna igra koja je izluđivala protivnike sad manjak iste izluđuje njih same, gdje su nekoć bili povici i urlici žena i djevojaka koje su padale u trans sad je samo škripa tribina, a gdje su nekoć bili glava i rep sad je samo Čilićev blagdanima okupan torzo.

Da nije sve baš tako crno, valjalo bi kao svjetlu točku u cijeloj priči istaknuti borbenu i bezkompromisnu igru Mire Filipovića čiji je prošlosezonski transfer označio kraj ligaških ambicija Agencije. Prvi sam za konstruktivnu destrukciju, ali je li se stvarno isplatilo ligu lišiti golmanskih bravura jednoga Mihaela Kuliša kako biste prduckali po ligi za ostanak?

Treba također spomenuti i otegotnu okolnost u obliku ozljede koljena, po mnogima najboljeg pojedinca momčadi, Mislava Rendulića. Jedna neugodna ljevica možda bi potpuno preokrenula stvari na terenu i vratila prijeko potrebnu iskru, ali kako iz pouzdanih izvora doznajemo, ove sezone će gluteus maximus priključen na tu ljevicu samo moći grijati klupu i pokušati biti prijeko potrebni šaptač Čiliću, alfi i omegi momčadi.

Prvu najavu, odnosno posljednje mjesto u rankingu momčadi, prvenstveno su dobili jer ekipno gledano to ove sezone nije ličilo ni na što, a jedino na što trenutno mogu gledati kao nekakav plus jest pozitivan niz u Ligi za ostanak. Prije prve utakmice nastavka, šanse za prolazak među elitnih 10 bile su im mizerne, ali uz poklapanje par rezultata i skupljenih maksimalnih devet bodova uspjeli su uhvatiti vlak. Pobjede protiv aktualnih prvaka, Adacte, te glavnih konkurenata za prvu poziciju u LZO, BDM Žalosna morale bi im dati početni poguranac potreban da se u ovih par tjedana do playoffa trgnu i počnu grist kao nekoć.

Hoće li konačno uspjeti dohvatiti mjesto među najboljih 6 ekipa, pa možda i otići do samoga kraja kako pompozno najavljuju? Živi bili pa vidjeli…