Kad učiš novi jezik ili framework, potrebno je krenuti od osnova, što uključuje čitanje dokumentacije i proučavanje raznih tutoriala. Ne očekuj da ćeš naučiti preko noći – razmišljaj o pisanju koda kao o treniranju nogometa. Potrebni su mjeseci i godine vježbe da bi postao dobar.

Pristupaj procesu učenja s istim strpljenjem. A što o njemu možeš naučiti od profesionalnih nogometaša? Maven Mule trener savjetuje:

Svakodnevno treniraj

Profesionalni nogometaši redovito treniraju da bi izbrusili svoje vještine. Treninzi su ključni za razvijanje.

Bez obzira na programski jezik koji si odabrao, nećeš ga usavršiti ako ne pišeš kod. Kad učiš novi jezik ili framework, moraš zasukati rukave i raditi konkretne zadatke.

Ne očekuje se da ćeš svaki dan napraviti cijeli projekt, ali moraš pisati komadiće koda koji rješavaju neke male probleme. Na taj način pomalo usvajaš jezik, a s vremenom dobivaš širu sliku i bolje poznavanje. Svi jezici i frameworksi u dokumentaciji navode dijeliće koda čija je svrha pokazati funkcionalnosti. Samim čitanjem nećeš dobiti operativno znanje, dok već pisanjem tog istog koda dobivaš veće izlaganje i shvaćanje.

Proučavaj igre dobrih igrača

Profesionalni igrači gledaju druge utakmice kako bi proučili vještine drugih igrača. Tako mogu naučiti tuđe poteze i dobiti bolju perspektivu o taktikama.

Isti princip možeš primijeniti i na programiranje. Čitaj kod drugih developera i uči!

Ovo su tvoji izvori:

Službena dokumentacija: Službena dokumentacija uglavnom sadrži ilustrativne primjere koda koji pokazuju kako se koriste određeni tipovi podataka ili funkcionalnosti. Oni će ti pomoći sa shvaćanjem koncepata.

Članci i tutoriali: Obično su koncipirani na način da obrađuju određene teme. Trebaš selektivno probrati koji materijali su kvalitetni i koje se isplati proučavati. Resursa za učenje je previše i treba znati odabrati pouzdane izvore.

Knjige: Ovo je generalno najrjeđi odabir. Ali dobre knjige o programiranju sistematično poslože znanje, i budući da su dobro organizirane, kasnije mogu poslužiti kao odlično mjesto za reference.

Igraj utakmice

Naravno da možeš trenirait na malim zadacima, ali da bi doista ocijenio svoje vještine u stvarnom svijetu, trebaš se okušati u projektu.

Najbolje je početi s malim projektima. Kad završiš nekoliko projekata sebi za zabavu, možeš se baciti na nešto zahtjevnije. Recimo, možeš sudjelovati na nekom open-source projektu.

Radom na malim projektima izbrusit ćeš neke tehnike do savršenstva, a veliki projekti su zahtjevniji i potrebno je voditi računa o više stvari. Idealno je ako na takvom projektu radiš s iskusnim mentorom od kojeg možeš učiti.

Sretno treniranje!