Iza nas je već osamnaest sezona OŽUJSKO MNL FFER, tijekom kojih je naša liga donosila inovacije, ali i postavljala standarde za ostale lige koje su nas uspješno i neuspješno kopirale. Mi se ne sramimo napisati naše “izvore” ideja, ali i potvrditi da su neke zamisli samo naše. Tako ćemo u i u novoj, devetnaestoj sezoni MNL FFER postaviti neke nove standarde, odnosno unijeti novosti koje će donijeti novu živost u natjecanje u dvorani Martinovka. O njima nećemo odjednom, predstavit ćemo vam ih jednu po jednu. Neke smo već spomenuli, tako da vjerujem, neće biti previše iznenađenja.

Druga velika novost je da ćemo u devetnaestoj sezoni po prvi puta iskušati novi sistem bodovanja. Tako će za pobjedu u regularnom dijelu momčad koja je pobijedila i dalje dobiti tri boda, dok će ona poražena ostati bez bodova. Novost uvodimo kod neriješenog rezultata. Nakon neriješenog rezultata, kao i do sada, obje momčadi dobit će po bod. No, tada nastupa velika novost. Tada će momčadi pristupiti izvođenju šesteraca nakon kojih će pobjednik u izvođenju šesteraca dobiti još jedan bod. Tako će momčad koja je poslije izvođenja šesteraca pobijedila “odnijeti” dva boda, dok će poražena momčad “odnijeti” samo jedan bod. Osim što će unijeti živost u novu sezonu, vjerujemo kako ćemo ovom promjenom dati slabijim momčadima motiv više da u podređenom položaju pokušaju osvojiti i više nego što su očekivali. Još jednu novost ćemo uvesti kod izvođenja šesteraca. Kod neriješenih susreta u susretima po skupinama i ligama (Liga za Prvaka, Liga za Ostanak) izvodit će se šesterci samo po jednu seriju. To znači ukoliko igrač momčadi A pogodi šestarac, a igrač momčadi B promaši šesterac u prvoj seriji, izvođenje šesteraca se prekida i momčad A pobjeđuje. Šesterci će se izvoditi po ABBA principu, princip koji smo vidjeli u teniskom tie-breaku, te principu izvođenja jedanaesteraca koji je FIFA esperimentalno primjenila na par prvenstava za mlađe dobne kategorije, kao i engleski nogometni savez u nedavno održanom Community Shieldu.

To znači da ukoliko imamo dvije momčadi, momčad koja osvoji “sudačko bacanje novčića” postaje momčad A, a poražena postaje momčad B. Izvođenju šesteraca pristupa prvoizabrani igrač momčadi A, potom izvođenju šesteraca pristupa prvoizabrani igrač momčadi B. Ukoliko ishod izvođenja bude različit u ova dva slučaja, izvođenje šesteraca se prekida i pobjedu i dodatni bod odnosi ona momčad čiji je igrač pogodio šesterac. Ukoliko ishod prvih šesteraca bude jednak, izvođenju šesteraca sada prvi pristupa drugoizabrani igrač momčadi B, a zatim momčadi A. Ukoliko i u drugoj seriji ishod bude jednak, ponovno prvi na red dolazi trećeizabrani igrač momčadi A, a zatim i trećeizabrani igrač momčadi B. I tako dok u nekoj seriji ishod izvođenja šesterca momčadi A i momčadi B ne bude različit.

Izvođenje “po jedne serije” šesteraca će se odnositi samo na ligaški dio natjecanja. Ukoliko dođe do neriješenog rezultata u doigravanju, Pucat će se najprije tri serije, a onda, ukoliko pobjednik i dalje ne bude odlučen, tada će se pucati šesterci “po jednu seriju”, također ABBA sistemom.

Moramo dodati kako će se pobjede nakon izvođenja šesteraca neće voditi kao pobjede, već kao neriješeni rezultat, kako je i bio nakon “regularnog” dijela, no naravno da će se vidjeti na “bodovnom saldu”.