Nakon što smo vas dobrano “izbombardirali” novostima u novoj sezoni OŽUJSKO MNL FFER, vrijeme je da vam označimo početak prijava! Prijave za novu sezonu najbolje futsal lige u Zagrebu s početkom školske godine i službeno počinju! Najprije ćemo vas podsjetiti na novosti s kojima smo vas odlučili “počastiti” ove sezone;

Prva velika novost je da smo odlučili “nagraditi” naše vjerne igrače, odnosno one “strance” koji imaju dugogodišnji “staž” igrajući MNL FFER. Njihova prisutnost na našoj ligi dala je kvalitetu više, ali i podizala ugled našeg natjecanja. Tako će svaki igrač koji je nastupio barem jednu utakmicu u osam sezona ili više steći prava igranja kao i student s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Nije važno ako tih osam sezona nisu bile u kontinuitetu ili je stranac nastupao za više momčadi. To znači, da iako je s drugog Fakulteta, on neće ulaziti u “kvotu stranaca”, već će se voditi kao FER-ovac. Za takvog igrača neće biti potrebno dokazivati njegovu novu ulogu, no ukoliko organizator ili neka druga momčad to zatraži, voditelj njegove momčadi će morati dokazati njegovo sudjelovanje u barem osam sezona MNL FFER.

Druga velika novost je da ćemo u devetnaestoj sezoni po prvi puta iskušati novi sistem bodovanja. Tako će za pobjedu u regularnom dijelu momčad koja je pobijedila i dalje dobiti tri boda, dok će ona poražena ostati bez bodova. Novost uvodimo kod neriješenog rezultata. Nakon neriješenog rezultata, kao i do sada, obje momčadi dobit će po bod. No, tada nastupa velika novost. Tada će momčadi pristupiti izvođenju šesteraca nakon kojih će pobjednik u izvođenju šesteraca dobiti još jedan bod. Tako će momčad koja je poslije izvođenja šesteraca pobijedila “odnijeti” dva boda, dok će poražena momčad “odnijeti” samo jedan bod. Osim što će unijeti živost u novu sezonu, vjerujemo kako ćemo ovom promjenom dati slabijim momčadima motiv više da u podređenom položaju pokušaju osvojiti i više nego što su očekivali. Još jednu novost ćemo uvesti kod izvođenja šesteraca. Kod neriješenih susreta u susretima po skupinama i ligama (Liga za Prvaka, Liga za Ostanak) izvodit će se šesterci samo po jednu seriju. To znači ukoliko igrač momčadi A pogodi šestarac, a igrač momčadi B promaši šesterac u prvoj seriji, izvođenje šesteraca se prekida i momčad A pobjeđuje. Šesterci će se izvoditi po ABBA principu, princip koji smo vidjeli u teniskom tie-breaku, te principu izvođenja jedanaesteraca koji je FIFA esperimentalno primjenila na par prvenstava za mlađe dobne kategorije, kao i engleski nogometni savez u nedavno održanom Community Shieldu.

To znači da ukoliko imamo dvije momčadi, momčad koja osvoji “sudačko bacanje novčića” postaje momčad A, a poražena postaje momčad B. Izvođenju šesteraca pristupa prvoizabrani igrač momčadi A, potom izvođenju šesteraca pristupa prvoizabrani igrač momčadi B. Ukoliko ishod izvođenja bude različit u ova dva slučaja, izvođenje šesteraca se prekida i pobjedu i dodatni bod odnosi ona momčad čiji je igrač pogodio šesterac. Ukoliko ishod prvih šesteraca bude jednak, izvođenju šesteraca sada prvi pristupa drugoizabrani igrač momčadi B, a zatim momčadi A. Ukoliko i u drugoj seriji ishod bude jednak, ponovno prvi na red dolazi trećeizabrani igrač momčadi A, a zatim i trećeizabrani igrač momčadi B. I tako dok u nekoj seriji ishod izvođenja šesterca momčadi A i momčadi B ne bude različit.

Izvođenje “po jedne serije” šesteraca će se odnositi samo na ligaški dio natjecanja. Ukoliko dođe do neriješenog rezultata u doigravanju, Pucat će se najprije tri serije, a onda, ukoliko pobjednik i dalje ne bude odlučen, tada će se pucati šesterci “po jednu seriju”, također A-B-B-A sistemom.Moramo dodati kako će se pobjede nakon izvođenja šesteraca neće voditi kao pobjede, već kao neriješeni rezultat, kako je i bio nakon “regularnog” dijela, no naravno da će se vidjeti na “bodovnom saldu”.

Treća velika novost se tiče naših “stranaca” na ligi. Ne, nećemo povećati kvotu stranaca, ona ostaje jednaka kao i prošle sezone. Velika je novost što se tiče stranaca. Do sada su stranci prema našem pravilniku bili ovako definirani;

Oni mogu biti studenti, diplomanti, kao i zaposlenici (asistenti, profesori..) sastavnica (fakulteta) svih Sveučilišta u Republici Hrvatskoj, Javnih veleučilišta, kao i privatnih Visokih učilišta na području Republike Hrvatske, kao i studenti na razmjeni s valjanom upisanom tekućom godinom. Ta četiri igrača u nastavku propozicija ćemo zvati „stranci“.

Stranci će od nove sezone biti i oni igrači koji su nastupili barem jednu utakmicu na MNL FFER, a koji ne ispunjavaju gornje navedeni uvjet. To znači da će i igrač koji je nastupio barem na jednoj utakmici prošle sezone za recimo Pečenjaru kod Vilima – Futsal Dinamo U21 ili Futsal Megaton stječe pravo nastupa kao “stranac” u sljedećoj sezoni iako neće ispunjavati onaj prvotni uvjet. To u praksi znači da će Kristijan Čekol (ako Pečenjara kod Vilima – Futsal Dinamo U21 neće nastupati u OŽUJSKO MNL FFER 19) moći u sljedećoj sezoni nastupati kao “stranac” za neku drugu momčad.

Kao što smo već rekli, broj stranaca ostaje jednak kao prošle sezone, kao i “povezanost” broja stranaca sa iznosom kotizacije. I u ovoj sezoni ćemo dopustiti četiri (4) stranca s tim da kotizacija momčadi koja će imati u svom “rosteru” samo FER-ovce (definicija FER-ovca piše u propozicijama) će u ovoj sezoni iznositi 2000kn. Svaki “stranac” će “koštati” svoju momčad dodatnih 200kn. Znači da će kotizacija za momčad s jednim (1) strancem iznositi 2200kn, s dva (2) stranca iznositi 2400kn, s tri (3) stranca iznositi 2600kn dok će momčad koja će u svom rosteru imati četiri (4) stranca platiti kotizaciju 2800kn. “Gostujuće” momčadi, odnosno momčadi koje će kao gosti se natjecati u ligi će platiti punu kotizaciju. Svaka prijavljena momčad će uz doplatu od 200kn na kotizaciju dobiti službenu loptu natjecanja. Ukoliko se plaćanje obavlja preko žiro-računa naše sportske udruge, na iznos kotizacije će se morati dodati još 10%. Nadamo se rekordnom broju prijavljenih momčadi, a u tom slučaju i nagrade bi mogle biti puno atraktivnije!

Prijave su iznimno kratke, jer su gotovo sve momčadi usmeno izrazile već želju za nastupom u novoj sezoni, te će trajati do SRIJEDE, 4. listopada 2017. godine, no ukoliko se broj prijavljenih dosegne maksimalan broj prije isteka roka za prijavu, prijave se zaključuju. Preliminarna prijava se može obaviti putem e-mail adrese mnl.ffer@gmail.com, odnosno putem mobitela 091.257.00.00.