PROPOZICIJE I PRAVILA
MALONOGOMETNE LIGE FFER-a
15. SEZONA

 

OŽUJSKO MNL FFER 15

 

Članak 1.
Naziv natjecanja je četrnaesta sezona MALONOGOMETNE LIGE FUTSAL SEKCIJE FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA, dok je njezin skraćeni naziv OŽUJSKO MNL FFER 15.

Članak 2.
Organizator natjecanja je Hrvatski akademski športski klub SUBOS i FutsalFER; malonogometna sekcija Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Članak 3.
U natjecanju sudjeluje ograničen broj momčadi (14), koje su se pravovremeno prijavile te potvrdile prijavu plaćanjem kotizacije lige.

Članak 4.
Ždrijebom se 114 prijavljenih momčadi smješta u dvije skupine, skupinu A i skupinu B, po sedam (7) momčadi u svaku.

U prvom stupnju natjecanja momčadi u svakoj skupini međusobno jednom razigravaju i to:

Raspored utakmica u ligaškom dijelu (prvom dijelu) natjecanja:

Kolo
1. kolo 2-7 3-6 4-5 1-slob
2. kolo 6-4 7-3 1-2 5-slob
3. kolo 3-1 4-7 5-6 2-slob
4. kolo 7-5 1-4 2-3 6-slob
5. kolo 4-2 5-1 6-7 3-slob
6. kolo 1-6 2-5 3-4 7-slob
7. kolo 5-3 6-2 7-1 4-slob

U drugom stupnju natjecanja prve četiri (4) plasirane momčadi iz svake skupine se kvalificiraju u LIGA ZA PRVAKA, dok se ostale tri (3) plasirane momčadi iz svake skupine plasiraju u LIGA ZA OSTANAK.

U LIGI ZA PRVAKA i LIGI ZA OSTANAK se prenose rezultati i bodovi IZ PRVOG STUPNJA NATJECANJA i to samo oni rezultati i bodovi s momčadima koje su s datom momčadi u LIGI ZA PRVAKA i LIGI ZA OSTANAK.

Primjer: Prvoplasirana momčad skupine A u LIGI ZA PRVAKA prenosi rezultate i bodove s drugoplasiranom i trećeplasiranom iz skupine A. Dok, recimo šestoplasirana momčad skupine B prenosi LIGI ZA OSTANAK za ostanak rezultate i bodove s petoplasiranom i sedmoplasiranom momčadi skupine B.

LIGA ZA PRVAKA formira se po principu
1.    A1
2.    A2
3.    A3
4.    A4
5.    B1
6.    B2
5.    B3
6.    B4

LIGA ZA OSTANAK formira se po principu:
1.    A5
2.    A6
3.    A7
4.    B5
5.    B6
6.    B7

U LIGI ZA PRVAKA i LIGI ZA OSTANAK igraju se utakmice:
(momčadi koji su igrale međusobno u skupini NE igraju ponovno međusobno)

       Kolo
8. kolo   1-6 2-5 3-4
9. kolo   5-3 2-6 4-1
10. kolo   4-2 1-5 3-6

U trećem stupnju natjecanja prve dvije momčadi (2) momčadi LIGE ZA PRVAKA se izravno kvalificiraju za POLUFINALE. (1. = I, 2. = II)
Preostalih šest (6) (3., 4., 5., 6., 7. i 8. po poretku u LIGI ZA PRVAKA te 1. i 2. iz LIGE ZA OSTANAK) razigravaju za preostala dva mjesta u polufinalu, i to;

OSMINA FINALA:
3. iz LZP – 2. iz LZO (a)
4. iz LZP – 1. iz LZO (b)
5. iz LZP – 8. iz LZP (c)
6. iz LZP – 7. iz LZP (d)

ČETVRTINA FINALA:
POB (a) – POB (d) (III)
POB (b) – POB (c) (IV)

POLUFINALE:
I – POB (IV)
II – POB (III)

FINALE:
POB (I – POB (IV)) – POB (II – POB (III))
UTAKMICA ZA TREĆE MJESTO:
POR (I – POB (IV)) – POR (II – POB (III))

Članak 5.
Svaka momčad može prijaviti maksimalno 14 igrača. Igrač se prijavljuje ISKLJUČIVO nastupom na utakmici. Prijave igrača, do „kvote 14“ obavlja se zaključno s 4. kolom natjecanja, tj. igrači prijavljeni u 4. kolu i ranije (max. 14) mogu nastupati u daljnjem sljedu natjecanja. To znači da igrač, ukoliko nije nastupio u najmanje jednom od prva četiri kola ne može nastupati u OŽUJSKO MNL FFER 15. Uz iznimku članka 8.

Članak 6.
U OŽUJSKO MNL FFER 15 mogu nastupati studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva, diplomanti, kao i zaposlenici (asistenti, profesori..) istog fakulteta, kao i oni koji su na FER-u “položili” barem jedan ispit.

Svaka momčad može prijaviti maksimalno tri (3) igrača koji nisu s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Oni mogu biti studenti, diplomanti, kao i zaposlenici (asistenti, profesori..) sastavnica (fakulteta) Sveučilišta u Zagrebu, Javnih veleučilišta, kao i privatnih Visokih učilišta na području Zagreba. Ta tri igrača u nastavku propozicija ćemo zvati „stranci“.

Članak 7.
Igrač može nastupati isključivo samo za jednu momčad u jednoj sezoni MNL FFER-a. Ukoliko se utvrdi da je igrač prekršio članak 6. ili 7., Organizatori OŽUJSKO MNL FFER 15 će pokrenuti disciplinski postupak na kojem ne postoji mogućnost žalbe.

Članak 8.
Momčad nakon 4. kola ima pravo na prijavu još jednog igrača, jedino u slučaju da je do tada imala prijavljenih 13 igrača i manje, tj. da ima mjesta u „rosteru“. To pravo se može iskoristiti do završetka ligaškog, odnosno prvog dijela natjecanja. Igrač mora imati barem jedan nastup (biti u zapisniku) u prvom dijelu natjecanja da bi smio nastupiti u drugom dijelu natjecanja (Lige za prvaka/ostanak i playoff).

Članak 8a.
OŽUJSKO MNL FFER DRAFT. Momčadi koje se plasiraju u doigravanje imaju pravo izabrati, ukoliko žele, jednog igrača iz momčadi koje se nisu plasirale u doigravanje. Ukoliko momčad izabere jednog igrača, a ima već 14 igrača u “rosteru”, mora se odlučiti kojeg igrača će “zamijeniti” za novog. Prvenstvo biranja ima lošije plasirana momčad, tako da će prva birati drugoplasirana momčad iz Lige za Ostanak, pa zatim prvoplasirana momčad iz Lige za Ostanak, pa osmoplasirana momčad iz Lige za Prvaka…itd.. do prvoplasirane momčadi iz Lige za Prvaka. Način biranja i termin će biti na vrijeme javljen voditeljima.

Članak 9.
Ukoliko to organizator zatraži, igrači i momčadi su dužne pristupiti fotografiranju za unos u bazu podataka. Ukoliko to organizator ili voditelj neke momčadi zatraži, igrač bilo koje momčadi je dužan priložiti potvrdu o svom statusu na Fakultetu, dok su diplomirani inženjeri dužni predati fotokopiju diplome, odnosno potvrde o diplomiranju. Poslije toga nije više obvezan se legitimirati do završetka natjecanja, osim ponovno po izričitom zahtjevu organizatora.

Članak 10.
Prijava sastava za svaku momčad u jednoj utakmici vrši se 15 minuta prije početka utakmice kod zapisničkog stola uz obavezno poštivanje članka 6., 7. i 8. propozicija natjecanja. Na zahtjev Organizatora natjecanja tj. službenih osoba utakmice sve momčadi su dužne napraviti fotografiju svoje momčadi.

Članak 11.
Sve utakmice počinju u točno zakazano vrijeme, bez čekanja, u protivnom se utakmica registrira u korist protivnika sa 3:0 (p.f.) i oduzimanjem jednog (1) boda. Ukoliko obje momčadi ne pristupe utakmici obje će biti kažnjene oduzimanjem jednog (1) boda, a ishod utakmice se bilježi rezultatom 0:0 (p.f.). Nema izmjene satnice odnosno termina, ukoliko to voditelj natjecanja ne odobri i objavi na službenoj web stranici. Voditelj natjecanja pridržava si pravo da u dokazanim iznimnim slučajevima raspravi zahtjev, odnosno odgodi, zamijeni ili uskladi termin – satnicu kad se radi o opravdanoj višoj sili. Drugi nedolazak na utakmicu kažnjava se diskvalifikacijom momčadi.

Članak 12.
Nema nositelja natjecanja, prvoplasirana momčad iz četrnaeste sezone OŽUJSKO MNL FFER-a, a to je momčad Adacte, ne sudjeluje u izvlačenju, već prije zadnje izvučene momčadi može birati skupinu u kojoj želi igrati.

Članak 13.
Svaka momčad za utakmicu prijavljuje najviše 14 igrača koji su u zapisniku utakmice. Minimalan broj igrača s kojom ekipa smije početi utakmicu je 5. U službenom prostoru mogu se nalaziti samo prijavljeni igrači iz zapisnika + predstavnik momčadi. Osobe koje nisu u navedenom statusu ne mogu biti u službenom prostoru te se moraju udaljiti iz istog.

Članak 14.
„Stranac“ mora imati najmanje 51% nastupa u ligaškom dijelu natjecanja (Skupina A ili B + LzP ili LzO) da bi ostvario pravi nastupa u playoffu. Iznimka su ozljede, ali je momčad dužna priložiti liječničku dokumentaciju.

Članak 15.
Utakmice prvog dijela natjecanja (ligaškog) se igraju 2 x 15 minuta “prljave” igre. Utakmice drugog dijela natjecanja, odnosno osmine, četvrt, polu- i finala se igraju 2×20 min “prljave” igre, uz zaustavljanje sata u prekidima igre u zadnjoj minuti.. Za kontrolu vremena, zaustavljanje sata ili nadoknadu vremena isključivo su nadležni nogometni suci utakmice i delegat utakmice te oni isključivo odgovaraju i imaju pravo primjene ovoga članka.

Članak 16.
U drugom dijelu natjecanja, tj. u playoffu, u utakmicama 1/8 i 1/4 FINALA potrebno je pobijediti u “seriji” od dvije utakmice da bi se ostvarilo prolazak u daljnji tijek natjecanja. Momčad koja je bolje rangirana u dvoboj ulazi s pobjedom u “prvoj” utakmici runde, odnosno, vodstvom u “seriji” od 1-0. U slučaju neriješenog rezultata, u drugoj ili trećoj utakmici “serije”, nakon isteka vremena za igru, izvode se šesterci, po FIFA-FUTSAL pravilima igre. U slučaju da slabije rangirana momčad ostvari prolazak u sljedeću rundu natjecanja, preuzima rang momčadi koju je pobijedila, sve do eliminacije. U utakmicama POLUFINALA te u utakmicama FINALA i UTAKMICI ZA TREĆE MJESTO u slučaju neriješenog rezultata nakon isteka vremena za igru, izvode se šesterci, po FIFA-FUTSAL pravilima igre.

Članak 17.
Sve momčadi su obavezne nastupiti u jednoobraznoj športskoj opremi. U slučaju identičnih dresova dvije momčadi, dresove mijenja gostujuća momčad (pogledaj raspored organizatora) ili se prednost daje kvalitetnije odjevenoj momčadi (npr. reklama sponzora je prednost). Markere osigurava Organizator. Svi natpisi na dresovima moraju biti u granicama akademskog izražavanja. Za slučaj identičnih dresova Organizator osigurava markirne majice, te se ždrijebom odlučuje tko će ih nositi ako su obje momčadi odjevene po ovim propozicijama.

Članak 18.
Nakon treće dobivene opomene žutim kartonom, igrač pauzira jednu utakmicu, dok igrač kažnjen crvenim kartonom također automatski dobiva kaznu neigranja utakmice sljedećeg kola, dok u slučaju težeg prekršaja, povjerenstvo natjecanja može izreći kaznu zabrane igranja većeg broja utakmica ili zabranu igranja do kraja natjecanja. Na odluku povjerenstva natjecanja, igrači i momčadi nemaju pravo žalbe. Opomene (ne i suspenzije) se brišu nakon utakmica u Skupinama A i B. Nakon četvrtfinalnih utakmica, BRIŠU se kartoni, kao što je to praksa na velikim natjecanjima (World cup, EURO..). Tako da u finalu jedino neće smjeti nastupiti igrači koji će zaraditi crveni karton u polufinalu OŽUJSKO MNL FFER 15. No, brisanje kartona ne znači da se brišu suspenzije iz četvrtfinalnih utakmica.

Članak 19.
Svaka momčad koja sudjeluje na turniru ima pravo interne žalbe Organizatoru na odigranu utakmicu, a koja se predaje zapisničkom stolu ili samom Organizatoru najkasnije 30 minuta po odigranoj utakmici u pisanom obliku uz taksu od 500 kn, a koja se u slučaju povoljnog rješenja za žalitelja istome u cijelosti vraća.

Članak 20.
Organizator osigurava nagradni fond kroz kojeg će novčanim i materijalnim nagradama biti nagrađeni:

PRVAK
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni

DRUGOPLASIRANA MOMČAD
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni

TREĆEPLASIRANA MOMČAD
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni

NAJBOLJI IGRAČ NATJECANJA – Nagrada Ilija Zrno
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni

NAJBOLJI VRATAR NATJECANJA
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni

NAJBOLJI STRIJELAC
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni

Članak 21.
U utrci za najboljeg strijelca natjecanja ulaze svi golovi u natjecanju.

Članak 22.
U slučaju istog broja bodova u prvom dijelu natjecanja bolje plasirana je ona ekipa koja je pobijedila u međusobnom susretu, a ako je i taj bio neriješen odlučuje veća pozitivna razlika postignutih i primljenih pogodaka. Ako je i ta razlika jednaka odlučuje više postignutih pogodaka, a u slučaju da ne postoji razlike odlučuje ždrijeb, obvezno u nazočnosti voditelja tih momčadi.

Članak 23.
Ekipe u grupi se rangiraju prema sljedećim kriterijima:
1. Ukupan broj osvojenih bodova
2. Međusobni susret
3. Ukupna gol razlika
4. Broj više postignutih golova
5. Ždrijeb
6. U slučaju istoga broja bodova između 3 i više ekipa formira se tablica njihovih međusobnih susreta i primjenjuju se kriteriji (1, 2, 3, 4, 5)

Članak 24.
Propozicije natjecanja donosi Organizator. Pravo tumačenja ovih propozicija ima povjerenstvo natjecanja u skladu sa pozitivnim iskustvima u malonogometnoj praksi. Za sve što nije regulirano ovim propozicijama primjenjuje se Pravilnik o natjecanju HNS-a kao i već spomenuta FIFA-pravila igre koja će organizator omogućiti svakoj prijavljenoj momčadi. Sve utakmice na turniru se održavaju pod obaveznom prijavom prema Zakonu o javnom skupu pa svi koji se nalaze unutar službenih objekata organizatora podliježu primjeni istoga u svezi bilo kakvih kršenja.

Članak 25.
Svi igrači te njihovi voditelji momčadi nastupaju na vlastitu odgovornost. Za sve osobne stvari unutar garderobnih prostora svi korisnici preuzimaju vlastitu odgovornost jer Organizator ne odgovara za izgubljeno, ostavljeno ili otuđeno.

Članak 26.
Organizator natjecanja će osigurati za provođenje redovitog programa unutar termina-satnice na sportskim objektima sve subjekte koji su potrebni za što kvalitetniju organizaciju natjecanja (nogometne suce, delegate, liječnike, snimanje video kamerom i slično).

Članak 27.
Prijavom momčadi na MNL FFER, svaka momčad se obvezuje odraditi svoje obveze prema organizatoru (All Stars susreti, dodjele nagrada). Upozoravaju se igrači i predstavnici svih momčadi polufinalista kao i dobitnici nagrada da preuzmu obvezu i odgovornost da po odigranoj finalnoj utakmici sudjeluju na svečanoj dodjeli nagrada. U slučaju ne izvršavanja dobivenih obveza, Organizator ima pravo izreći disciplinsku mjeru ili čak diskvalificirati momčad.

Članak 28.
Momčadima OŽUJSKO MNL FFER 15 omogućeno je obročno plaćanje u dvije rate. Prva rata treba biti uplaćena po prijavi, dok druga rata treba biti uplaćena prije 4. kola. U protivnom, slijedi diskvalifikacija momčadi, kao i druge sankcije koje odredi organizator.

Članak 29.
Ukoliko, bez obzira na razlog, uslijedi diskvalifikacija momčadi, dosadašnji rezultati momčadi ostaju a svi budući rezultati se registriraju rezultatom 3:0 (p.f.) za protivnika.

Članak 30.
U dogovoru s prof. Vitomirom Blagojevićem, voditeljem katedre za TZK na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, omogućeno je igračima MNL FFER da se dovoljnim brojem nastupa na utakmicama MNL FFER “oslobode”, odnosno steknu uvjete za “potpis” iz predmeta TZK. Potrebno je više od 63% nastupa na utakmicama jedne (1) sezone MNL FER-a da bi se stekao taj uvjet.

Članak 31.
Sve informacije i obavijesti o natjecanju voditelji momčadi će isljučivo dobivati s web stranice MNL FFER, mnlffer.com i pripadne e-pošte natjecanja mnl.ffer@gmail.com. Organizator zadržava pravo promjene web adrese stranice, o čemu će natjecatelji biti pravodobno obaviješteni.