Ne, nismo zaboravila na draft ove sezone! Kao i prošle sezone, dat ćemo mogućnost igračima koji sa svojim momčadima nisu uspjeli ući u playoff, da ipak “vide” playoff, ali kao igrači neke druge momčadi. S obzirom na kratkoću vremena između zadnjeg kola ligaškog dijela natjecanja, kao i prošle sezone, draft ćemo održati u sutra, u UTORAK, 13. lipnja 2017. u dvorani Martinovka, netom prije početka prve utakmice osmine finala OŽUJSKO MNL FFER (tj. oko 19.45h)

Kao što je već uvriježeno posljednjih sezona, podsjetit ćemo na pravila i odredbe DRAFT-a. Ne postoji ograničenje na broj igrača koje pojedina momčad smije staviti na popis, ali za pristup draftu igrača koji se vodi kao stranac, on mora imati pravo nastupa u playoffu kako je određeno propozicijama lige, a ako se pak kasnije utvrdi da igrač nema pravo nastupa u playoffu, organizatori lige imaju pravo diskvalificirati momčad koja ga je “draftala”. Vjerojatno ste već odabrali igrača kojeg ćete birati, no poštivat ćemo proceduru. Nakon što su sve momčadi poslale svoje popise, organizator će imena igrača koji imaju pravo pristupa draftu objediniti u jedan POPIS koji će se koristiti prilikom održavanja drafta, a koji će se sutra u jutarnjim satima poslati svim momčadima iz doigravanja.

Momčadi koje imaju pravo poslati svoj popis igrača su: OptimIT, Pečenjara kod Vilima Futsal Dinamo, stYpe, VSITE i Pjesnici.

Svaka od preostalih deset (10) momčadi koja želi prisustvovati draftu dužna je poslati barem jednog svojeg predstavnika koji će draftati u ime svoje momčadi. Podsjetimo se na neke odredbe DRAFT-a;

– momčadi imaju pravo draftati samo jednog igrača s POPISA, a odabrani igrač ne može odbiti momčad koja ga je draftala, te ga se nakon što je draftan uklanja s popisa i više ne može biti draftan od strane niti jedne druge ekipe

– močad ukoliko draftira igrača, a već ima 14 igrača u rosteru, se mora “odreći” nekog svog igrača, odnosno ga zamijeniti

– ukoliko je igrač kojeg se draftira “stranac”, a momčad već ima četiri stranca u rosteru, mora se “odreći” jednog stranca.

– “stranac” bez uvjeta za nastup u doigravanju se NE MOŽE draftrati niti sudjelovati u zamjeni stranaca

– ukoliko momčad draftira “stranca”, a do drafta je imala tri stranca i manje, organizatoru se mora dati naknada predviđena za kotizaciju stranca na početku sezone

– ove sezone smo izmijenili pravilo koje smo koristili prošle sezone, svi igrači momčadi koje su u statusu gosta na ligi a koji sudjeluju u DRAFT-u (Pečenjara kod Vilima Futsal Dinamo, VSITE) imaju status stranca. Kao što ćete vidjeti u popisu koji ćete dobiti, igrači tih momčadi koji nemaju uvjeta za nastup u playoffu, nisu na popisu!

Redoslijed kojim momčadi pristupaju draftu određen je njihovim plasmanom u regularnom dijelu natjecanja, odnosno u Ligi za prvaka (dalje u tekstu LZP) i Ligi za ostanak (dalje u tekstu LZO) i to na način da najlošije plasirana ekipa LZO draftu pristupa prva, dok najbolje plasirana ekipa LZP draftu pristupa zadnja.

U konačnici, točan redoslijed kojim momčadi pristupaju draftu počevši od prve ekipe jest:

1. Drugoplasirana momčad LZO – Futsal Megaton

2. Prvoplasirana momčad LZO – Brainless Developers

3. Osmoplasirana momčad LZP – Klošari

4. Sedmoplasirana momčad LZP – Cvjetno Pinkdroids

5. Šestoplasirana momčad LZP – Pula GlobalLogic

6. Petoplasirana momčad LZP – SM Ringoel

7. Četvrtoplasirana momčad LZP – Adacta

8. Trećeplasirana momčad LZP – mStart

9. Drugoplasirana momčad LZP – Qualia

10. Prvoplasirana momčad LZP – GrupaTNT