PROPOZICIJE I PRAVILA
MALONOGOMETNE LIGE FFER-a
27. SEZONA

OŽUJSKO MNL FFER 27

Članak 1.
Naziv natjecanja je dvadeset i sedma sezona (27.) Malonogometne lige futsal sekcije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, dok je njezin skraćeni naziv OŽUJSKO MNL FFER 27.

Članak 2.
Organizator natjecanja je sportska udruga Društvo sportske rekreacije Lige i turniri.

Članak 3.
U natjecanju sudjeluje ograničen broj momčadi (14), koje su se pravovremeno prijavile te potvrdile prijavu plaćanjem kotizacije lige.

Članak 4.
Trinaest (13) prijavljenih momčadi pridjeljeni su redni brojevi prema poretku iz prošle sezone;

1 – Plavi Mjesec, 2 – Kako to?!, 3 – Ars Futura, 4 – Cvjetno Codifica, 5 – AI Center Lipik, 6 – BE-terna, 7 – SKIL Infinitas Auto, 8 – Je Zakon, 9 – SM Ringoel, 10 – OptimIT, 11 – Futsal Dinamo, 12 – Microblink, 13 – minus5

NAPOMENA: Raspored utakmica je okviran. Organizator pridržava pravo promjene redoslijeda odigravanja utakmica!

I

U prvom stupnju natjecanja igra se jednokružni ligaški sistem natjecanja.

II

U drugom stupnju natjecanja (playoff – doigravanje) prve dvije momčadi (2) momčadi lige se izravno kvalificiraju za POLUFINALE. (1. = I, 2. = II). Trećeplasirana i četvrtoplasirana momčad se izravno kvalificiraju za ČETVRTFINALE.
Preostalih četiri (4) (5., 6., 7. i 8. momčad) po poretku u ligaškom dijelu natjecanja ostvaruju plasman u OSMINU FINALA.

OSMINA FINALA:
5.-plasirana – 8.-plasirana (a)
6.-plasirana – 7.-plasirana (b)

ČETVRTINA FINALA:
3.-plasirana – POB (b) (III)
4.-plasirana – POB (a) (IV)

POLUFINALE:
1.-plasirana – POB (IV)
2.-plasirana – POB (III)

FINALE:
POB (1.-plasirana – POB (IV)) – POB (2.-plasirana – POB (III))

UTAKMICA ZA TREĆE MJESTO:
POR (1.-plasirana – POB (IV)) – POR (2.-plasirana – POB (III))

Članak 5.
Svaka momčad može prijaviti maksimalno 14 igrača u tekućoj sezoni. Igrač se prijavljuje ISKLJUČIVO nastupom na utakmici. Prijave igrača, do „kvote 14“ je moguće obaviti do kraja ligaškog dijela natjecanja (zaključno s 13. kolom) Samo igrači koji su nastupili u ligaškom dijelu natjecanja (max. 14) mogu nastupati u daljnjem sljedu natjecanja. To znači da igrač, ukoliko nije nastupio u najmanje jednom u ligaškom dijelu natjecanja, ne može nastupati u doigravanju OŽUJSKO MNL FFER 27.

Članak 6.
U OŽUJSKO MNL FFER 27 mogu nastupati svi. S obzirom na sveučilišni značaj, povijest i ugled natjecanja, natjecanje je namjenjeno i prilagođeno studentima, no bila kakva diskriminacija u našem natjecanju je izričito zabranjena.

Članak 7.
Igrač može nastupati isključivo samo za jednu momčad u jednoj sezoni MNL FFER-a. Ukoliko se utvrdi da je igrač prekršio članak 5., Organizatori OŽUJSKO MNL FFER 27 će pokrenuti disciplinski postupak na kojem ne postoji mogućnost žalbe.

Članak 8.
Ukoliko to organizator zatraži, igrači i momčadi su dužne pristupiti fotografiranju za unos u bazu podataka. Ukoliko to organizator ili voditelj neke momčadi zatraži, igrač bilo koje momčadi je dužan se legitimirati da bi dokazao svoj identitet. Poslije toga nije više obvezan se legitimirati do završetka natjecanja, osim ponovno po izričitom zahtjevu organizatora.

Članak 9.
Prijava sastava za svaku momčad u jednoj utakmici vrši se 15 minuta prije početka utakmice kod zapisničkog stola uz obavezno poštivanje prethodnih članaka propozicija natjecanja. Na zahtjev Organizatora natjecanja tj. službenih osoba utakmice sve momčadi su dužne napraviti fotografiju svoje momčadi.

Članak 10.
Bodovanje u ligaškom dijelu natjecanja se obavlja po uobičajenom sistemu. Za pobjedu pobjednik dobiva tri (3) boda, za neriješeni susret oba sudionika dobivaju po jedan (1) bod, dok se za poraz ne dobivaju bodovi.

Članak 11.
Sve utakmice počinju u točno zakazano vrijeme, bez čekanja, u protivnom se utakmica registrira u korist protivnika sa 3:0 (p.f.) i oduzimanjem jednog (1) boda. Ukoliko obje momčadi ne pristupe utakmici obje će biti kažnjene oduzimanjem jednog (1) boda, a ishod utakmice se bilježi rezultatom 0:0 (p.f.).
Organizator objavljuje satnicu natjecanja (kola) najmanje 96h prije natjecanja (kola). Momčadi imaju pravo dogovoriti se s drugom momčadi odgodu i predložiti novi termin odigravanja, koji organizator nije dužan osigurati najmanje 72h prije originalne satnice utakmice. Ukoliko organizatori i momčadi ne usuglase novi termin odigravanja, satnica ostaje nepromijenjena.
Voditelji natjecanja pridržavaju pravo da u dokazanim iznimnim slučajevima raspravi zahtjev, odnosno odgodi, zamijeni ili uskladi termin – satnicu kad se radi o opravdanoj višoj sili, no u tom slučaju, organizator može zahtijevati nadoknadu troškova organizacije utakmice.
Drugi nedolazak na utakmicu kažnjava se diskvalifikacijom momčadi.

Dodatak

Raspored za sljedeće kolo se objavljuje najkasnije na web stranici u utorak u tekućem tjednu kad se odigrava kolo. Ukoliko su okolnosti takve da momčad grupno sudjeluje na nekom događaju ili su okolnosti takve da momčad iz opravdanih razloga ne može nastupiti tog vikenda, voditelji momčadi su dužni do kraja ponedjeljka obavijestiti voditelje natjecanja koji će u razmjernosti opravdanosti izostanka odlučiti da li će momčad biti u rasporedu ili ne. Ukoliko se utakmica odgodi, ona se mora odigrati prije sljedećeg kola.

Nakon objavljivanja rasporeda, do kraja srijede, momčad može dobiti odgodu na isti način kao i prije utorka, no ovaj put to mora biti UZ SUGLASNOST protivničke momčadi. Ukoliko suglasnost bude prisutna i organizator ustvrdi da postoji opravdani razlog odgode, utakmica se odgađa, no i ona se mora odigrati u terminu prije početka sljedećeg kola.

Od ČETVRTKA (00.00h) do termina (u istom tjednu) NEMA odgoda ili otkazivanja utakmice od strane organizatora. Ukoliko ipak imate opravdan razlog, PROTOKOL je sljedeći; Najprije morate dobiti pristanak protivničke ekipe, koja nama (organizatorima) mora potvrditi bilo kojim pismenim komunikacijskim kanalom (na kojem ostaje trag) da potvrđuje odgodu utakmice.
Organizatori će organizirati utakmicu u sljedećem terminu, prije utakmica sljedećeg kola, bez obzira odgovara li vam to ili ne.
Momčad koja je inicirala ovakvu odgodu mora u novi termin donijeti novčani iznos od 200,00 kn, koji se uplaćuje prije utakmice delegatu na toj utakmici. Bez uplate, utakmica se neće igrati i bit će registrirana 0:3 (b.b.) protiv momčadi koja je inicirala odgodu.

Članak 12.
Svaka momčad za utakmicu prijavljuje najviše 14 igrača koji su u zapisniku utakmice. Minimalan broj igrača s kojom ekipa smije početi utakmicu je 5. U službenom prostoru mogu se nalaziti samo prijavljeni igrači iz zapisnika + predstavnik momčadi (samo jedan je dozvoljen). Osobe koje nisu u navedenom statusu ne mogu biti u službenom prostoru te se moraju udaljiti iz istog. Funkcija igrača i predstavnika momčadi je nedjeljiva i obrnuto. Ukoliko igrač koji obavlja ulogu predstavnika svojim nesportskim ponašanjem zadobije suspenziju, on ne može obavljati ulogu predstavnika momčadi do isteka suspenzije, ali i obrnuto.

Članak 13.
Utakmice prvog dijela natjecanja (ligaškog) se igraju 2 x 15 minuta “prljave” igre. Utakmice drugog dijela natjecanja, odnosno osmine, četvrt, polu- i finala se igraju 2×20 min “prljave” igre, uz zaustavljanje sata u prekidima igre u posljednje dvije minute. Za kontrolu vremena, zaustavljanje sata ili nadoknadu vremena isključivo su nadležni nogometni suci utakmice i delegat utakmice te oni isključivo odgovaraju i imaju pravo primjene ovoga članka.

Članak 14. – “Odlučujuća utakmica”
Da bi se vrijednost ligaškog natjecanja još više povećala i trud momčadi kroz čitavu sezonu još više nagradio, u utakmicama OSMINE, ČETVRTFINALA i POLUFINALA slabije plasirana momčad u ligaškom dijelu natjecanja mora pobijediti u regularnom dijelu utakmice (2x20min) da bi stekla pravo igranja “odlučujuće utakmice”.

“Odlučujuća utakmica” se igra odmah po završetku utakmice playoffa, kao nastavak utakmice playoffa, no, kao posebna utakmica. Suspenzije iz utakmice, odnosno kartoni iz utakmice prije vrijede za “Odlučujuću utakmicu” kao da je “normalna” utakmica playoffa. Tako je moguće da igrač zbog suspenzije ne može igrati utakmicu playoffa, no ima pravo nastupa u “odlučujućoj utakmici” ukoliko do nje uopće dođe, ali i obratno. Igrač koji dobije crveni karton u playoff utakmici, ukoliko se igra nastavak, odnosno “odlučujuća utakmica”, nema pravo nastupa u njoj. Također, moguća je izmjena igrača u odnosu na prethodnu utakmicu, kao što se, naravno, brišu i akumulirani prekršaji. Odlučujuća utakmica se igra u trajanju od 2 x 5 min “čiste igre”, tj. sa zaustavljanjima u prekidima igre. U slučaju neriješenog rezultata u odlučujućoj utakmici, izvode se šesterci, najprije 3 serije po A-B-B-A sistemu, a onda po jedan po istom sistemu. U utakmici finala natjacanja, u slučaju neriješenog rezultata izvode se šesterci prema već opisanom načinu u ovom članku.

Članak 15.
Sve momčadi su obavezne nastupiti u jednoobraznoj športskoj opremi. U slučaju identičnih dresova dvije momčadi, dresove mijenja gostujuća momčad (pogledaj raspored organizatora) ili se prednost daje kvalitetnije odjevenoj momčadi (npr. reklama sponzora je prednost). Markere osigurava Organizator. Svi natpisi na dresovima moraju biti u granicama akademskog izražavanja. Za slučaj identičnih dresova Organizator osigurava markirne majice, te se ždrijebom odlučuje tko će ih nositi ako su obje momčadi odjevene po ovim propozicijama.

Članak 16.
Nakon treće dobivene opomene žutim kartonom, igrač pauzira jednu utakmicu, dok igrač kažnjen crvenim kartonom također automatski dobiva kaznu neigranja utakmice sljedećeg kola, dok u slučaju težeg prekršaja, organizator može izreći kaznu zabrane igranja većeg broja utakmica ili zabranu igranja do kraja natjecanja.  Na odluku povjerenstva natjecanja, igrači i momčadi nemaju pravo žalbe. Opomene (ne i suspenzije) se “prenose” kroz natjecanje, sve do playoffa. Igrač ne može odraditi suspenziju na utakmici koja se nije odigrala, odnosno je dodijeljena 3:0 (p.f.) niti se ona broji u statistici broja nastupa ili poretku strijelaca. Nakon završetka ligaškog dijela opomene se brišu, no ne i suspenzije. Nakon četvrtfinalnih utakmica, BRIŠU se kartoni, kao što je to praksa na velikim natjecanjima (World cup, EURO). Tako da u finalu jedino neće smjeti nastupiti igrači koji će zaraditi crveni karton u polufinalu OŽUJSKO MNL FFER 27. No, brisanje kartona ne znači da se brišu suspenzije iz četvrtfinalnih utakmica.

Članak 17.
Svaka momčad je dužna nakon završetka utakmice putem službene aplikacije (Leagues & Tournaments) provjeriti zapisnik utakmice. Ukoliko u roku od 60 minuta nema pismenog ili e-mail prigovora voditelja, zapisnik se smatra službenim. Svaka momčad koja sudjeluje u natjecanju ima pravo žalbe Organizatoru na odigranu utakmicu, a koja se predaje zapisničkom stolu ili samom Organizatoru najkasnije 60 minuta po odigranoj utakmici u pisanom obliku (e-mail) i uz plaćanje takse od 300 kn, a koja se u slučaju povoljnog rješenja za žalitelja istome u cijelosti vraća.

Članak 18.
Organizator osigurava nagradni fond kroz kojeg će novčanim i materijalnim nagradama biti nagrađeni:

PRVOPLASIRANA MOMČAD
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni tehničkih sponzora lige (7.000,00 kn + 8 gajbi Ožujskog Piva)

DRUGOPLASIRANA MOMČAD
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni tehničkih sponzora lige (2.000,00 kn + 4 gajbe Ožujskog Piva)

TREĆEPLASIRANA MOMČAD
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni tehničkih sponzora lige (1.000,00 kn + 2 gajbe Ožujskog Piva)

NAJBOLJI IGRAČ NATJECANJA – Nagrada Ilija Zrno
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni tehničkih sponzora lige

NAJBOLJI VRATAR NATJECANJA
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni tehničkih sponzora lige

NAJBOLJI STRIJELAC
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni tehničkih sponzora lige

Članak 19.
U utrci za najboljeg strijelca natjecanja ulaze svi golovi u natjecanju. Kriteriji za rangiranje strijelaca u slučaju istog broja pogodaka:
1. Broj golova protiv momčadi sa ZAVRŠNICE OŽUJSKO MNL FFER 27
2. Broj asistencija
3. Veći prosjek golova po susretu

Članak 20.
Ekipe u ligaškom dijelu natjecanja se rangiraju prema sljedećim kriterijima:
1. Ukupan broj osvojenih bodova
2. Međusobni susret
3. Ukupna gol razlika
4. Broj više postignutih golova
5. Ždrijeb
6. U slučaju istoga broja bodova između 3 i više ekipa formira se tablica njihovih međusobnih susreta i primjenjuju se kriteriji (1, 2, 3, 4, 5)

Članak 21.
Propozicije natjecanja donosi Organizator. Pravo tumačenja ovih propozicija ima Organizator u skladu sa pozitivnim iskustvima u malonogometnoj praksi. Za sve što nije regulirano ovim propozicijama Organizator ima pravo tumačenja.

Članak 22.
Svi natjecatelji nastupaju na vlastitu odgovornost i trebaju biti fizički i psihički sposobni i pripremljeni za natjecanje. Organizatori nisu odgovorni za eventualne povrede ili zdravstvene probleme koje bi se mogle dogoditi tijekom natjecanja. Za sve osobne stvari unutar garderobnih prostora svi korisnici preuzimaju vlastitu odgovornost jer Organizator ne odgovara za izgubljeno, ostavljeno ili otuđeno.

Članak 23.
Organizator natjecanja će osigurati za provođenje redovitog programa unutar termina-satnice na sportskim objektima sve subjekte koji su potrebni za što kvalitetniju organizaciju natjecanja (nogometne suce, delegate, liječnike, snimanje video kamerom i slično).

Članak 24.
Prijavom momčadi na MNL FFER, svaka momčad se obvezuje odraditi svoje obveze prema organizatoru (All Stars susreti, dodjele nagrada). Upozoravaju se igrači i predstavnici svih momčadi polufinalista kao i dobitnici nagrada da preuzmu obvezu i odgovornost da po odigranoj finalnoj utakmici sudjeluju na svečanoj dodjeli nagrada. U slučaju ne izvršavanja dobivenih obveza, Organizator ima pravo izreći disciplinsku mjeru ili čak diskvalificirati momčad.

Članak 25.
Momčadima OŽUJSKO MNL FFER 27 omogućeno je obročno plaćanje u dvije rate. Prva rata treba biti uplaćena po prijavi, dok druga rata treba biti uplaćena prije 4. kola, bez obzira da li je u tom kolu momčad nastupila ili ne. U protivnom, slijedi diskvalifikacija momčadi, kao i druge sankcije koje odredi organizator.

Članak 26.
Ukoliko, bez obzira na razlog, uslijedi diskvalifikacija momčadi, dosadašnji rezultati momčadi ostaju a svi budući rezultati se registriraju rezultatom 3:0 (p.f.) za protivnika bez bilježenja nastupa bilo kojeg igrača u obje momčadi. Za utakmicu se dijele bodovi (3, -1) no u statističkom smislu se vodi kao da ne postoji (niti jedan igrač ne može upisati nastup, ne može se odraditi suspenzija… itd)

Članak 27.
U dogovoru s prof. Vitomirom Blagojevićem, voditeljem katedre za TZK na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, omogućeno je igračima MNL FFER da se dovoljnim brojem nastupa na utakmicama MNL FFER “oslobode”, odnosno steknu uvjete za “potpis” iz predmeta TZK. Potrebno je više od 50% nastupa na utakmicama jedne (1) sezone MNL FER-a da bi se stekao taj uvjet.

Članak 28.
Sve informacije i obavijesti o natjecanju voditelji momčadi će isljučivo dobivati s web stranice MNL FFER, mnlffer.com i pripadne e-pošte natjecanja mnl.ffer@gmail.com. Organizator zadržava pravo promjene web adrese stranice, o čemu će natjecatelji biti pravodobno obaviješteni.