PROPOZICIJE I PRAVILA
MALONOGOMETNE LIGE FFER-a
29. SEZONA

OŽUJSKO MNL FFER 29

Članak 1.
Naziv natjecanja je dvadeset i deveta sezona (29.) Malonogometne lige futsal sekcije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, dok je njezin skraćeni naziv OŽUJSKO MNL FFER 29.

Članak 2.
Organizator natjecanja je sportska udruga Društvo sportske rekreacije Lige i turniri.

Članak 3.
U natjecanju sudjeluje ograničen broj momčadi, koje su se pravovremeno prijavile te potvrdile prijavu plaćanjem kotizacije lige. Ždrijebom se šesnaest (16) prijavljenih momčadi smješta u dvije skupine, skupinu A i skupinu B, po osam (8) momčadi u svaku. Prošlosezonski prvak, Plavi Mjesec, ima pravo nakon ždrijeba odabrati skupinu u kojoj će biti.

NAPOMENA: Raspored utakmica je okviran. Organizator pridržava pravo promjene redoslijeda odigravanja utakmica!

I DIO NATJECANJA

Raspored utakmica u ligaškom dijelu (prvom dijelu) natjecanja:

Kolo
1. kolo 2-7 3-6 4-5 1-8
2. kolo 6-4 7-3 1-2 5-8
3. kolo 3-1 4-7 5-6 2-8
4. kolo 7-5 1-4 2-3 6-8
5. kolo 4-2 5-1 6-7 3-8
6. kolo 1-6 2-5 3-4 7-8
7. kolo 5-3 6-2 7-1 4-8

 

II DIO NATJECANJA

U drugom dijelu natjecanja prve četiri (4) plasirane momčadi iz svake skupine se kvalificiraju u LIGU ŽUJA, dok se ostale četiri (4) plasirane momčadi iz svake skupine plasiraju u LIGU HIDRA. U skupini sa sedam momčadi, LIGU HIDRA odlaze tri posljednje plasirane momčadi.

U LIGI ŽUJA i LIGI HIDRA se prenose rezultati i bodovi IZ PRVOG STUPNJA NATJECANJA i to samo oni rezultati i bodovi s momčadima koje su s datom momčadi u LIGI ŽUJA i LIGI HIDRA.

Primjer: Prvoplasirana momčad skupine A u LIGI ŽUJA prenosi rezultate i bodove s drugoplasiranom, trećeplasiranom i četvrtoplasiranom momčadi iz skupine A. Dok, recimo šestoplasirana momčad skupine B prenosi LIGI HIDRA rezultate i bodove s petoplasiranom, sedmoplasiranom i osmoplasiranom momčadi skupine B.

LIGA ŽUJA formira se po principu
1.    A1
2.    A2
3.    A3
4.    A4
5.    B1
6.    B2
7.    B3
8.    B4

LIGA HIDRA formira se po principu:
1.    A5
2.    A6
3.    A7
4.    A8
5.    B5
6.    B6
7.    B7
8.    B8

U LIGI ŽUJA i LIGI HIDRA igraju se utakmice:
(momčadi koji su igrale međusobno u skupini NE igraju ponovno međusobno)

       Kolo
8. kolo    1:8    2:7    3:6    4:5
9. kolo    6:4    7:3    2:8    5:1
10. kolo    2:5    3:8    4:7    1:6
11. kolo    4:8    5:3    6:2    7:1

III DIO NATJECANJA

U trećem stupnju natjecanja prve dvije momčadi (2) momčadi LIGE ŽUJA se izravno kvalificiraju za POLUFINALE. (1. = I, 2. = II)
Preostalih šest (6) (3., 4., 5., 6., 7. i 8. po poretku u LIGI ŽUJA te 1. i 2. iz LIGE HIDRA) razigravaju za preostala dva mjesta u polufinalu, i to;

OSMINA FINALA:
3. iz LZP – 2. iz LZO (a)
4. iz LZP – 1. iz LZO (b)
5. iz LZP – 8. iz LZP (c)
6. iz LZP – 7. iz LZP (d)

ČETVRTINA FINALA:
POB (a) – POB (d) (III)
POB (b) – POB (c) (IV)

POLUFINALE:
I – POB (IV)
II – POB (III)

FINALE:
POB (I – POB (IV)) – POB (II – POB (III))
UTAKMICA ZA TREĆE MJESTO:
POR (I – POB (IV)) – POR (II – POB (III))

Članak 4.
Svaka momčad može u jednom trenutku imati maksimalno 14 prijavljenih igrača u tekućoj sezoni. Igrač se prijavljuje ISKLJUČIVO nastupom na utakmici. Moguće je prijaviti i dodatne igrače. No, dodatni igrač (tj. 15.,16., 17., 18. itd.) svojom prijavom “isključuje” mogućnost nastupa već prijavljenog igrača iz rostera. Reverzibilan postupak se ne može dogoditi, te je jednokratnim “isključivanjem” isključeni igrač izgubio mogućnost nastupa u tekućoj sezoni, kao i mogućnost nagrade (pojedinačne nagrade, medalje) od strane organizatora, tako da je konačna brojka mogućih igrača uvijek 14. Prijavljivanje dodatnih igrača izvan “kvote 14” se mora najaviti putem e-maila uz obavezno i NEDVOSMISLENO navođenje točnog imena i prezimena; “uključenog igrača”, “isključenog igrača”, momčad, kolo u kojem se zamjena događa. Isto tako, svaki ovako “uključeni” igrač (koji mijenja postojećeg igrača na rosteru) koštat ce ekipu dodatnih 30€ + naknada za plaćanje preko žiro-računa udruge (10%). Igrač koji je pod suspenzijom, bilo zbog kartona, bilo iz drugih razloga, odlukom organizacijskog odbora natjecanja, NE MOŽE se zamijeniti dok suspenzija traje.

Prijava igrača, kao i dodatnih igrača se isključivo vrši u I i II stupnju natjecanja.

Članak 5.
U OŽUJSKO MNL FFER 29 mogu nastupati svi. S obzirom na sveučilišni značaj, povijest i ugled natjecanja, natjecanje je namijenjeno i prilagođeno studentima, no bila kakva diskriminacija u našem natjecanju je izričito zabranjena.

Članak 6.
Igrač može nastupati isključivo samo za jednu momčad u jednoj sezoni MNL FFER-a. Ukoliko se utvrdi da je igrač prekršio članak 4., Organizatori OŽUJSKO MNL FFER 29 će pokrenuti disciplinski postupak u kojem ne postoji mogućnost žalbe.

Članak 7.
Ukoliko to organizator zatraži, igrači i momčadi su dužne pristupiti fotografiranju za unos u bazu podataka. Ukoliko to organizator ili voditelj neke momčadi zatraži, igrač bilo koje momčadi je dužan se legitimirati da bi dokazao svoj identitet. Poslije toga nije više obvezan se legitimirati do završetka natjecanja, osim ponovno po izričitom zahtjevu organizatora.

Članak 8.
Prijava sastava za svaku momčad u jednoj utakmici vrši se 15 minuta prije početka utakmice kod zapisničkog stola uz obavezno poštivanje prethodnih članaka propozicija natjecanja. Na zahtjev Organizatora natjecanja tj. službenih osoba utakmice sve momčadi su dužne napraviti fotografiju svoje momčadi.

Članak 9.
Bodovanje u ligaškom dijelu natjecanja se obavlja po uobičajenom sistemu. Za pobjedu pobjednik dobiva tri (3) boda, za neriješeni susret oba sudionika dobivaju po jedan (1) bod, dok se za poraz ne dobivaju bodovi.

Članak 10.
Sve utakmice počinju u točno zakazano vrijeme, bez čekanja, u protivnom se utakmica registrira u korist protivnika sa 3:0 (p.f.) i oduzimanjem jednog (1) boda. Ukoliko obje momčadi ne pristupe utakmici obje će biti kažnjene oduzimanjem jednog (1) boda, a ishod utakmice se bilježi rezultatom 0:0 (p.f.).
Organizator objavljuje satnicu natjecanja (kola) najmanje 96h prije natjecanja (kola). Momčadi imaju pravo dogovoriti se s drugom momčadi odgodu i predložiti novi termin odigravanja, koji organizator nije dužan osigurati najmanje 72h prije originalne satnice utakmice. Ukoliko organizatori i momčadi ne usuglase novi termin odigravanja, satnica ostaje nepromijenjena.
Voditelji natjecanja pridržavaju pravo da u dokazanim iznimnim slučajevima raspravi zahtjev, odnosno odgodi, zamijeni ili uskladi termin – satnicu kad se radi o opravdanoj višoj sili, no u tom slučaju, organizator može zahtijevati nadoknadu troškova organizacije utakmice.
Drugi nedolazak na utakmicu kažnjava se diskvalifikacijom momčadi.

Dodatak

Raspored za sljedeće kolo se objavljuje najkasnije na web stranici u utorak u tekućem tjednu kad se odigrava kolo. Ukoliko su okolnosti takve da momčad grupno sudjeluje na nekom događaju ili su okolnosti takve da momčad iz opravdanih razloga ne može nastupiti tog vikenda, voditelji momčadi su dužni do kraja ponedjeljka obavijestiti voditelje natjecanja koji će u razmjernosti opravdanosti izostanka odlučiti da li će momčad biti u rasporedu ili ne. Ukoliko se utakmica odgodi, ona se mora odigrati prije sljedećeg kola.

Nakon objavljivanja rasporeda, do kraja srijede, momčad može dobiti odgodu na isti način kao i prije utorka, no ovaj put to mora biti UZ SUGLASNOST protivničke momčadi. Ukoliko suglasnost bude prisutna i organizator ustvrdi da postoji opravdani razlog odgode, utakmica se odgađa, no i ona se mora odigrati u terminu prije početka sljedećeg kola.

Od ČETVRTKA (00.00h) do termina (u istom tjednu) NEMA odgoda ili otkazivanja utakmice od strane organizatora. Ukoliko ipak imate opravdan razlog, PROTOKOL je sljedeći; Najprije morate dobiti pristanak protivničke ekipe, koja nama (organizatorima) mora potvrditi bilo kojim pismenim komunikacijskim kanalom (na kojem ostaje trag) da potvrđuje odgodu utakmice.
Organizatori će organizirati utakmicu u sljedećem terminu, prije utakmica sljedećeg kola, bez obzira odgovara li vam to ili ne.
Momčad koja je inicirala ovakvu odgodu mora u novi termin donijeti novčani iznos od 30,00 €, koji se uplaćuje prije utakmice delegatu na toj utakmici. Bez uplate, utakmica se neće igrati i bit će registrirana 0:3 (b.b.) protiv momčadi koja je inicirala odgodu.

Članak 11.
Svaka momčad za utakmicu prijavljuje najviše 14 igrača koji su u zapisniku utakmice. Minimalan broj igrača s kojom ekipa smije početi utakmicu je 5. U službenom prostoru mogu se nalaziti samo prijavljeni igrači iz zapisnika + predstavnik momčadi (samo jedan je dozvoljen). Osobe koje nisu u navedenom statusu ne mogu biti u službenom prostoru te se moraju udaljiti iz istog. Funkcija igrača i predstavnika momčadi je nedjeljiva i obrnuto. Ukoliko igrač koji obavlja ulogu predstavnika svojim nesportskim ponašanjem zadobije suspenziju, on ne može obavljati ulogu predstavnika momčadi do isteka suspenzije, ali i obrnuto.

Članak 12.
Utakmice prvog dijela natjecanja (ligaškog) se igraju 2 x 15 minuta “prljave” igre. Utakmice drugog dijela natjecanja, odnosno osmine, četvrt, polu- i finala se igraju 2×20 min “prljave” igre, uz zaustavljanje sata u prekidima igre u posljednje dvije minute. Za kontrolu vremena, zaustavljanje sata ili nadoknadu vremena isključivo su nadležni nogometni suci utakmice i delegat utakmice te oni isključivo odgovaraju i imaju pravo primjene ovoga članka.

Članak 13.
U drugom dijelu natjecanja, u utakmicama OSMINE FINALA i ČETVRTFINALA u slučaju neriješenoga rezultata utakmice pobjedu odnosi ona momčad koja je u drugi dio natjecanja ušla kao bolje rangirana, tj. ostvarila je bolji plasman u prvom dijelu natjecanja. U utakmicama POLUFINALA te u utakmicama FINALA i UTAKMICI ZA TREĆE MJESTO u slučaju neriješenog rezultata nakon isteka vremena za igru, izvode se šesterci, najprije 3 serije po A-B-B-A sistemu, a onda po jedan po istom sistemu.

Članak 14.
Sve momčadi su obavezne nastupiti u jednoobraznoj športskoj opremi. U slučaju identičnih dresova dvije momčadi, dresove mijenja gostujuća momčad (pogledaj raspored organizatora) ili se prednost daje kvalitetnije odjevenoj momčadi (npr. reklama sponzora je prednost). Markere osigurava Organizator. Svi natpisi na dresovima moraju biti u granicama akademskog izražavanja. Za slučaj identičnih dresova Organizator osigurava markirne majice, te se ždrijebom odlučuje tko će ih nositi ako su obje momčadi odjevene po ovim propozicijama.

Članak 15.
Nakon treće dobivene opomene žutim kartonom, igrač pauzira jednu utakmicu, dok igrač kažnjen crvenim kartonom također automatski dobiva kaznu neigranja utakmice sljedećeg kola, dok u slučaju težeg prekršaja, organizator može izreći kaznu zabrane igranja većeg broja utakmica ili zabranu igranja do kraja natjecanja.  Na odluku povjerenstva natjecanja, igrači i momčadi nemaju pravo žalbe. Opomene (ne i suspenzije) se “prenose” kroz natjecanje, sve do playoffa. Igrač ne može odraditi suspenziju na utakmici koja se nije odigrala, odnosno je dodijeljena 3:0 (p.f.) niti se ona broji u statistici broja nastupa ili poretku strijelaca. Nakon završetka ligaškog dijela opomene se brišu, no ne i suspenzije. Nakon četvrtfinalnih utakmica, BRIŠU se kartoni, kao što je to praksa na velikim natjecanjima (World cup, EURO). Tako da u finalu jedino neće smjeti nastupiti igrači koji će zaraditi crveni karton u polufinalu OŽUJSKO MNL FFER 29. No, brisanje kartona ne znači da se brišu suspenzije iz četvrtfinalnih utakmica.

Članak 16.
Svaka momčad je dužna nakon završetka utakmice putem službene aplikacije (Leagues & Tournaments) provjeriti zapisnik utakmice. Ukoliko u roku od 60 minuta nema pismenog ili e-mail prigovora voditelja, zapisnik se smatra službenim. Svaka momčad koja sudjeluje u natjecanju ima pravo žalbe Organizatoru na odigranu utakmicu, a koja se predaje zapisničkom stolu ili samom Organizatoru najkasnije 60 minuta po odigranoj utakmici u pisanom obliku (e-mail) i uz plaćanje takse od 300 kn, a koja se u slučaju povoljnog rješenja za žalitelja istome u cijelosti vraća.

Članak 17.
Organizator osigurava nagradni fond kroz kojeg će novčanim i materijalnim nagradama biti nagrađeni:

PRVOPLASIRANA MOMČAD
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni tehničkih sponzora lige (8 gajbi Ožujskog Piva)

DRUGOPLASIRANA MOMČAD
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni tehničkih sponzora lige (4 gajbe Ožujskog Piva)

TREĆEPLASIRANA MOMČAD
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni tehničkih sponzora lige (2 gajbe Ožujskog Piva)

NAJBOLJI IGRAČ NATJECANJA – Nagrada Ilija Zrno
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni tehničkih sponzora lige

NAJBOLJI VRATAR NATJECANJA
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni tehničkih sponzora lige

NAJBOLJI STRIJELAC
– pehar organizatora OŽUJSKO MNL FFER
– materijalni pokloni tehničkih sponzora lige

Članak 18.
U utrci za najboljeg strijelca natjecanja ulaze svi golovi u natjecanju. Kriteriji za rangiranje strijelaca u slučaju istog broja pogodaka:
1. Broj golova protiv momčadi sa ZAVRŠNICE OŽUJSKO MNL FFER 29
2. Broj asistencija
3. Veći prosjek golova po susretu

Članak 19.
Ekipe u ligaškom dijelu natjecanja se rangiraju prema sljedećim kriterijima:
1. Ukupan broj osvojenih bodova
2. Međusobni susret
3. Ukupna gol razlika
4. Broj više postignutih golova
5. Ždrijeb
6. U slučaju istoga broja bodova između 3 i više ekipa formira se tablica njihovih međusobnih susreta i primjenjuju se kriteriji (1, 2, 3, 4, 5)

Članak 20.
Propozicije natjecanja donosi Organizator. Pravo tumačenja ovih propozicija ima Organizator u skladu sa pozitivnim iskustvima u malonogometnoj praksi. Za sve što nije regulirano ovim propozicijama Organizator ima pravo tumačenja.

Članak 21.
Svi natjecatelji nastupaju na vlastitu odgovornost i trebaju biti fizički i psihički sposobni i pripremljeni za natjecanje. Organizatori nisu odgovorni za eventualne povrede ili zdravstvene probleme koje bi se mogle dogoditi tijekom natjecanja. Za sve osobne stvari unutar garderobnih prostora svi korisnici preuzimaju vlastitu odgovornost jer Organizator ne odgovara za izgubljeno, ostavljeno ili otuđeno.

Članak 22.
Organizator natjecanja će osigurati za provođenje redovitog programa unutar termina-satnice na sportskim objektima sve subjekte koji su potrebni za što kvalitetniju organizaciju natjecanja (nogometne suce, delegate, liječnike, snimanje video kamerom i slično).

Članak 23.
Prijavom momčadi na MNL FFER, svaka momčad se obvezuje odraditi svoje obveze prema organizatoru (All Stars susreti, dodjele nagrada). Upozoravaju se igrači i predstavnici svih momčadi polufinalista kao i dobitnici nagrada da preuzmu obvezu i odgovornost da po odigranoj finalnoj utakmici sudjeluju na svečanoj dodjeli nagrada. U slučaju ne izvršavanja dobivenih obveza, Organizator ima pravo izreći disciplinsku mjeru ili čak diskvalificirati momčad.

Članak 24.
Momčadima OŽUJSKO MNL FFER 29 omogućeno je obročno plaćanje u dvije rate. Prva rata treba biti uplaćena po prijavi, dok druga rata treba biti uplaćena prije 4. kola, bez obzira da li je u tom kolu momčad nastupila ili ne. U protivnom, slijedi diskvalifikacija momčadi, kao i druge sankcije koje odredi organizator.

Članak 25.
Ukoliko, bez obzira na razlog, uslijedi diskvalifikacija momčadi, dosadašnji rezultati momčadi ostaju a svi budući rezultati se registriraju rezultatom 3:0 (p.f.) za protivnika bez bilježenja nastupa bilo kojeg igrača u obje momčadi. Za utakmicu se dijele bodovi (3, -1) no u statističkom smislu se vodi kao da ne postoji (niti jedan igrač ne može upisati nastup, ne može se odraditi suspenzija… itd)

Članak 26.
U dogovoru s prof. Vitomirom Blagojevićem, voditeljem katedre za TZK na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, omogućeno je igračima MNL FFER da se dovoljnim brojem nastupa na utakmicama MNL FFER “oslobode”, odnosno steknu uvjete za “potpis” iz predmeta TZK. Potrebno je više od 50% nastupa na utakmicama jedne (1) sezone MNL FER-a da bi se stekao taj uvjet.

Članak 27.
Sve informacije i obavijesti o natjecanju voditelji momčadi će isljučivo dobivati s web stranice MNL FFER, mnlffer.com i pripadne e-pošte natjecanja mnl.ffer@gmail.com. Organizator zadržava pravo promjene web adrese stranice, o čemu će natjecatelji biti pravodobno obaviješteni.