Prošli vikend i njegov dvostruki program donijeli su nam mnoštvo uzbuđenja na parketu Martinovke. Već samo pojavljivanje Ivana Baje dalo je naslutiti da se radi o prazniku futsala. Stanka od gotovo dva mjeseca neke je dodatno motivirala, dok je nekima zacoprala pozitivan niz. Jedina prava konstanta ostala je neporaženost moćne Adacte, čijeg vratara Lukića ni zimske radosti nisu uspjele omesti u predvođenju svojih pulena prema novom izravnom plasmanu u poluzavršnicu. Od ostalih stvari treba spomenuti da su dečki iz Pule konačno tamo gdje smo ih i očekivali, a Grupa TNT i dalje je neriješiva enigma za Cvjetno. U donjem dijelu tablice Qualia VERN su napravili veliki pomak prema osmini finala, dok su si najiznenađujuće poteškoće priuštili Pjesnici i mStart. No, bit će prostora za pisati o onome što je bilo i što će ili bi tek moglo biti, pa krenimo redom…

LIGA ZA OSTANAK

FUTSAL DINAMO U21 – UVIK KONTRA

Izgleda da stanka nije dobro sjela “plavima” jer u dosadašnje dvije utakmice nastavka nisu uspjeli upisati niti jedan bod čime su se zabetonirali za pretposljednje mjesto lige. Nisu uspjeli održati ritam u koji su ušli na kraju prvog dijela sezone, a protinvici su to itekako znali kazniti. S druge pak strane, njihov sljedeći protivnik, Uvik kontra, pretvorio je odojak i francusku u nešto pozitivno i svoj nastup u ligi za ostanak započeo bombastičnom pobjedom protiv veterana lige mStarta, te kvalitetnom predstavom protiv Futsal Megatona u kojoj su pokleknuli tek u posljednjem činu. Da se ova utakmica odigravala na početku nastavka, rekao bih da Futsal Dinamo glatko dolazi do sva tri boda, ali sada više nisam toliko siguran. Nastave li povratnik Mislav Čaljkušić i društvo igrati kao u zadnje dvije tekme, Dinamovcima bi se moglo loše pisati. Pogotovo ako do vikenda ne poslože glave i izvuku se iz rupe u koju su upali pri čemu bi veliku ulogu mogao i trebao imati njihov voditelj Matija Capar. Podizanje glasa i pokoji verbalni šamar bi možda mogli biti dovoljna motivacija za momčad koja više nema što za izgubiti i sigurno ne želi svoj premijerni nastup na natjecanju završiti na jednoj od posljednje dvije pozicije. Protivnik im bodove neće predati na izvol’te, pogotovo sad kad su vidjeli da su sposobni stvoriti probleme ekipama većeg pedigrea. Samo dno tablice ove sezone već su izbjegli, pa je sve ostalo samo bonus što nam garantira rasterećenu i haklerski nastrojenu igru kojoj će suparnik parirati uigranošću i svojevrsnom šablonom. Koji pristup će se pokazati kao svrsishodniji, reći će nam nedjeljno jutro.

PJESNICI – QUALIA

I ovaj ogled nam donosi sraz dviju momčadi koje su preko praznika preokrenule priču. S jedne strane Pjesnici su u nastavak ušli puni samopouzdanja s velikih 7 bodova na kontu, da bi pokleknuli već na prvoj stepenici, Agenciji, protiv koje su na nevjerojatan način prokockali puna 3 boda i tako si ostavili nešto manje šanse za playoff. Posljednji vlak na putu prema istome hvataju upravo u dvoboju s Qualiom, koja je za razliku od njih predah očigledno iskoristila za spiritualno uzdizanje i povećanje kohezije u redovima jer imaju najuvjerljiviji nastavak od svih ekipa donje osmorke. Dvije pobjede podigle su ih na drugo mjesto uz samo bod zaostatka za vodećim VERN-om i pretpostavljam da im je cilj ne spuštati se u iduća dva kola. Uspiju li nastaviti niz, osigurat će si poziciju među najboljih osam, ali porazom protiv nepredvidivih Bebićevih trupa predvođenih Gusićem Perićem, spustit će si vjerojatnost prolaska na niske grane i ova utakmica pravi je primjer koliko je tanka linija između vječne slave i vječnog zaborava. Smirivanje ranije spomenutih pojedinaca možda je i najbolja formula za dolazak do vrijednih bodova jer se pokazalo da bez njih Pjesnici gube na nepredvidivosti i primarno se počnu oslanjati na odrađivanje obrambenih zadataka bez pravog učinka prema naprijed. Odluči li se pak Damičević imati virtuozan dan, upravo bi se usmjeravanje obrambenih napora prema osovini Gusić-Perić moglo pokazati kao kobno. Unatoč svemu, mislim da Qualia ima dovoljno iskustva i individualne kvalitete u svojim redovima da zaustavi protivničke vedete, te natjera cijelu protivničku ekipu da naglasak prvenstveno stavi na čvrstu obranu, a naprijed proba nešto upecati kada osjeti da je protivnik možda malo prejako zagrizao.

FUTSAL MEGATON CB KOD ROJCA – AGENCIJA

Ako bismo ove sezone tražili ekipe koje su najviše podbacile, Futsal Megaton našao bi se na samom vrhu tog popisa. Ako bismo pak tražili ekipe koje su najviše podbacile prošlog vikenda, Agancija bi bila među prvima koje bi nam pale na pamet. U subotu su poginuli za bod protiv Pjesnika kojima su time navelike zakomplicirali situaciju, da bi jutro nakon bez borbe predali utakmicu protiv mStarta, koji je od dana prije bio na konopima i kao zreo za nokaut. Možda su odlučili proslaviti bod, pa se situacija malo izmakla kontroli, možda im je bilo žao što su prošle sezone bili glavni uzrok za ispadanje mStarta u ligu za ostanak pa su se ove odlučili smilovati, ili možda jednotavno vole broj 0 (riječima nula), jer je to broj bodova na tablici koji su si priuštili nedolaskom. Bilo kako bilo Megatonci još uvijek imaju matematičke šanse za prolaz i poznavajući njih i njihov stil igre, Agencija će se namučiti misli li vratiti bodovno stanje u pozitivu. Na papiru se vrebanje kontranapada čini kao jedina opcija, ali trkačkom nadmoči protivnik teško da će to dopustiti. Od Megatonaca očekujem visoki presing i trku za svakom loptom, pa bi se dvoboj mogao pretvoriti u Kuliševo bacanje dugih lopti u nadi da će pokoja pogoditi željeni cilj i trčanje za protivničkim igračima u nadi da se obrana neće pogubiti. Pošto nemaju šanse za prolaz igra bi im mogla odisati rasterećenostu i lepršavosti, a kada vam se s druge dvorane nalazi ekipa poput Megatona to je u 9 od 10 slučajeva recept za propast. Termin jest nešto raniji od prošlog, ali nadam se da će se ovaj put uspjeti pojaviti u dovoljnom broju da se utakmica i odigra.

MSTART – VERN

Posljednji dvoboj LZO bismo uz susret Qualie Pjesnika mogli nazvati derbijem začelja. Iako ni sjenka mStarta koji je žario i palio ligom do prije par sezona, dečki još uvijek posjeduju dovoljno individualnog i ekipnog talenta da svakome priušte neizvjesnu borbu do posljednje sekunde. Bakalar i janjetina očito nisu dobro utjecali na njih jer su već u prvom ogledu nastavka kiksali, ali dan poslije donio im je zakašnjeli poklon kojim su upisali 3 boda bez da su ispustili kap znoja. VERN je prošli vikend upisao solidna 4 boda i nastavio čvrsto držati vrh dna, a pauza na njih nije ostavila nekakav vidljivi trag jer su igrački nastavili gdje su stali ne pokazavši ništa novog. Olakotna okolnost koja bi im mogla dati dodatnu opuštenost i krila jest fakt da i u slučaju poraza i dalje sve imaju u svojim rukamu u posljednjem kolu, dok je pobjeda ekvivalent karti za playoff chu chu već prije zadnjeg kola. mStart je pomno pazio da si složi situaciju tako da si ne može priuštiti poraz jer ipak se na muci poznaju junaci, tako da dečki do kraja moraju odraditi sve bez greške kako bi si ostavili ikakve mogućnosti za daljnjim nogoloptanjem. Jesu stari rutineri, ali neka doza grča i nervoze sigurno će biti prisutna, pogotovo uz činjenicu da ih u zadnjem kolu čeka dvoboj s trenutno favoriziranom Qualiom. Ne smiju si dopustiti da im misli odlutaju prema toj utakmici jer stara narodna o rađenju ražnja dok je zec još u šumi nije nastala bez razloga. Ako ništa drugo, nedjelja nam donosi rasplet situacije u kojoj bi godine uigranosti mogle biti ono nešto što će mStartu donijeti prevagu, dok bi s druge strane nepredvidivi napad, čvrsta obrana i prije svega konstantna forma VERN-a mogli ipak biti posljednji čavao u lijesu posrnulih šampiona.

 LIGA ZA PRVAKA

ADACTA – BRAINLESS DEVELOPERS

Ranije spomenutoj Adacti na putu prema konačnom cilju ovog vikenda stat će mladići koji su u svojoj premijernoj sezoni ostavili jednog Vedrana Škorića bez daha, a to nije lak posao. Prva tri kola nastavka Developersima su na noge donijela trenutno vodeće tri ekipe lige, a prošlotjedni petak 13. pretvorio im se u vikend 13. jer su nakon subotnje i nedjeljne utakmice ostali na 3 boda kojima su prikovani za dno vrha iako to stanje definitivno ne daje stvarnu sliku kada ih se gleda na terenu. Unatoč svemu dečki se čine nepokolebani i iznimno zadovoljni situacijom u kojoj se nalaze, te se iz posljednjeg intervjua može vidjeti da je optimizam i dalje na visokoj razini. Srećom momci stoje čvrsto na zemlji jer vremena za depresiju i pesimizam nema pošto ih već ovog vikenda čeka dvoboj s nikad neozbiljnijom, ali i dalje neporaženom Adactom koja je nakon pobjede nad Runjinom dicom možda malo previsoko poletila mislivši da će se dan nakon lako obračunati s TNT-ovcima. Mlak pristup i već standardno uska klupa doveli su do poštene podjele bodova. Protiv bd-ovaca će morati pokazati puno više jer respekta koji su dobivali u dosadašnjim dvobojima teško da će biti. Developersi su nebrojeno puta pokazali da ih ne zanima tko je s druge strane i hrabro guraju svoju igru što im se dosada itekako isplatilo. Što se te igre tiče, morat će ipak malo pripaziti jer u obrambenom dijelu još uvijek pokazuju određene slabosti i mušice. U prošlih par utakmica se činilo kao da im na trenutke  padne obrambena koncentracija i počnu naivno ispadati, a Catela i društvo su poznati po tome da znaju namirisati krv i kazniti protivnika. Kao što su ostale ekipe nepoznanica njima, tako su i oni nepoznanica ostalim ekipama, pa je svaka njihova nova utakmica svojevrsni test kvalitete koju su pokazali i potvrdili da imaju. Siguran sam da skidanja gaća neće biti i dođu li im najbolji pojedinci koji pojedinačnom kvalitetom mogu parirati Adactinim, s pravom se mogu nadati i ravnopravno boriti za vrijedne bodove.

OPTIMIT – GRUPA TNT

Nastavak natjecanja OptimIT je započeo vrijednom pobjedom protiv Estareovaca. Igra je blistala, pojedinci su se isticali jednako kao i ekipa i činilo se da bi mogli stvoriti poprilične probleme Runjinoj dici narednoga dana. Na njihovu žalost, u nedjeljno popodne gol razlika iz utakmica nastavka poprimila je oblik elipse. Uvjerljivu subotnju pobjedu poništio je uvjerljiv nedjeljni poraz. Njihov sljedeći protivnik, Grupa TNT, je pak vikend zaključila s vrijedna 4 boda izborena protiv dvije najuvjerljivije ovosezonske ekipe. Pobjedu nad starom mušterijom Cvjetnim potvrdili su već spomenutom podjelom bodova u ogledu s Adactom. S psihološkog gledišta prednost je na njihovoj strani, ali OptimIT je već pokazao da su ove sezone jedna sasvim nova nepokolebljiva ekipa, a činjenica da pobjedom u ovoj utakmici izbijaju ispred protivnika može biti samo dodatni motiv za kvalitetnu predstavu. Igrače i igru imaju i jedni i drugi, a posebno će zanimljivo biti vidjeti sudar titana KovačaCrnčevića, naravno, ako se obojica udostoje upriličiti ovaj sraz. Grupa TNT će morati naći način kako motivirati svojeg star playera da odradi obrambene zadatke na razini jer OptimIT kad napada, napada više manje brzom pas igrom cijele ekipe uz poneki pojedinačan bljesak, a braniti se 30 minuta s tri i pol čovjeka u toj situaciji nije nimalo lako. Na suprotnoj strani, starješine lige možda čak imaju lijek za individualnu kvalitetu Crnoga u vidu Srećka Sušeca. Neprikosnoveni kralj obrane prometnuo se u svojevrsnog vođu ekipe i njegov no bullshit način igranja futsala mogao bi se pokazati kao ključni faktor u zaustavljanu napadačkih napora suparnika. Daleko od toga da TNT ne posjeduje kvalitetu u ostatku ekipe, pa će ostatak ekipe OptimIT-a definitivno morati dati svoj obol, ali ipak na papiru njima dajem mrvicu veće izglede. Bumo videli…

PULA – RUNJINA DICA

Mislim da se nitko ne bi bunio kada bih ovaj dvoboj prozvao derbijem kola. Prošlogodišnji prvak Pula solidarizirala je redove i dvjema uvjerljivim pobjedama istaknula kandidaturu za jedno od dva mjesta koja vode izravno u poluzavršnicu. Kako to s njima obično biva, sve što im u prvom dijelu natjecanja nije polazilo za rukom/nogom/glavom posložilo se kad je bilo najbitnije. Runjina dica su pak uspjela loš start prošlog vikenda i poraz od Adacte koliko toliko anulirati pobjedom protiv OptimIT-a. Povratnik Stipe Vujić ponovno se pokazao kao ključni faktor u njihovoj igri i čini se da su bez njega i s njim potpuno drugačija ekipa tako da se za njihovo dobro, a i dobro svih gledatelja, nadam da će doći protiv Medenovih gladijatora. Nabrijanost, čvrstoća i visoki presing s jedne, te tečna pas igra na rubu fantazizma uz ponajbolje pojedince lige s druge strane garantiraju eksploziju futsala koja bi u podne lako trebala nadglasati Grički top. Ni jedni ni drugi si ne mogu u ovoj utakmici dopustiti kiks jer je situacija na tablici poprilično gusta, pa se unatoč svemu pripremite na dozu taktiziranja i opreznosti. Ukupno gledajući međusobni ogledi su neznatno na strani Puljana, ali to nije nikakav indikator jer su njihove utakmice tradicionalno pune golova i obično se lome tek pred sam kraj. Nadam se da ovaj vikend barem jedna ekipa neće odlučiti “hodati po jajima” i tako natjerati drugu ekipu da učini isto, te da će mirovanje mreža biti nebulozna pomisao. Poznavajući obje momčadi, takav rasplet bio bi sajns fikšn, ali parket Martinovke vidio je i čudnijih stvari, naročito ove sezone.

CVJETNO – ESTARE CULTO

Niti dva sata nakon tipkanja ove rečenice, u Boćarskom domu će se odigrati termin u kojem ove dvije ekipe već tradicionalno imaju glavne uloge. Nešto sramežljiviji ovotjedni odaziv Estareovaca daje naslutiti da se u taboru crnih nešto kuha. Momčadi koje su jedna drugoj možda i najmanja nepoznanica kada je u pitanju MNL FFER posljednji službeni ogled imale su u prošlosezonskoj utakmici za 3. mjesto koja je, na početku spomenutom Ivanu Baji, počasno i neslužbeno konačno donijela nešto osim imaginarnog drvenog mementa s lige. Nader i društvo bili bi ludi kad ne bi negdje duboko u sebi bili željni svojevrsne osvete, pa se ne bih čudio da nakon utakmice Martinovku zateknete u starom, predrenoviranom stanju. Kao što sam rekao, nepoznanica u ovom susretu nema. Jedni trče k’o sumanuti, drugi se trude kao sumanuti trčati što manje, a ostavljam vama da pogodite koji su koji. U međusobnim ogledima podjela bodova je strani pojam, a izuzev pobjede Cvjetnog u jednom od bitnijih dvoboja, oni su debelo na strani Estareovaca. Ove sezone uloge su donekle zamijenjene i dosad pokazanim Cvjetno ima malu ulogu favorita, ali kao što je bio slučaj u utakmici s Grupom TNT, uloga favorita ne znači puno kad vam se s druge strane nalazi protivnik koji vam jednostavno ne leži. Trka i razigranost su se pokazali kao najbolji recept za tromu i čvrstu kvartovsku igru, pa Estare s pravom može imati visoka očekivanja u ovom dvoboju. Cvjetno je pak ove sezone pokazalo da se zna nositi s bilo kakvom protivničkom igrom, a broj zabijenih i primljenih golova pokazuje da su napadački i obrambeno jedna od konkretnijih momčadi. Sve u svemu bit će ovo pravi dvoboj dostojan zatvaranja pretposljednjeg, desetog kola MNL FFER i samo i jedino i isključivo zato dođite ove nedjelje u Martinovku ispratiti futsal od kojeg zastaje dah.